Mitt stall

Fick en fråga om jag kunde ta kort på mitt nuvarande stall, så här kommer dom :)
 
 
 
 haha ja det här är faktiskt allt ;) mina 2 isisar som jag har till låns går ju ute året runt så Norman står inne själv.

Favorit

 
Kan vara min absoluta favoritbild på Norman någonsin! 
Tacka vettja för iPhone och instagram :')

Vinterkänslor delux


 
 
Vill ha vinter och snöö nu!
 
 

specialsytt

En annan sak som är ny in är en hals till Normans 100 g täcke. Sen vi flyttade till eget stall så spenderar han ungefär 12 timmar ute varje dag och är det då dåligt väder så kan det vara skönt med en hals (åtminstone för mig som måste borsta honom efteråt haha). 
 
Köpte själva halsen från hööks men visste redan innan att den skulle bli för stor. Hade bara ett par veckor innan jag beställde en kvinna här som köpte ett täcke av mig och som berättade att hon sydde om täcken. Hon bor bara ett stenkast från mig så jag chansade och tänkte att jag testar, och voila! Kolla vad bra det blev. Hon har klippt av hela 10 cm på halsen och kunde väl egentligen tagit mer men jag tycker att det blev bra med längden som den är nu, den håller åtminstone vätan borta ;)
 
 

Utökat min lilla apple familj

Japp, tro det eller ej men nu i december har jag haft min iPhone 4:a i hela 2 år. Två år utan ett enda problem. Helt fantastiskt. Kände dock att det var dax att låta Beirut vila på obestämd framtid och skaffade mig ett syskon till henne i fredags och idag kom den. Valet föll självklart på iPhone 5s och jag är så himla glad. 
 
Till höger ser ni min trogne gamle vän och till vänster min nya kompanjon.
lycklig
 
 
 

Nytt in

Har förresten köpt en ny telefon. En iphone 5s, den kommer någon gång under veckan, antagligen imorgon. Är sååå exalterad. 
 
Så nu klickade jag precis hem ett nytt skal, älskar det verkligen. Suktat efter det länge nu och såg det i butik idag när jag var och handlade julklappar, dock fanns det ju såklart bara till 4:an haha. Typiskt
Men men, nu är det iallafall påväg hem till mig :')
 
 

Julklapparna klara

Som rubriken lyder, jag är klar.
 
Trodde aldrig jag skulle hitta något. Irrade omkring i butikerna och mest velade haha. Likadant varje år. Jag har planerat att i lugn och ro gå runt och handla julklappar men det är inte förns sista timmen (när jag börjar få panik) som jag faktiskt hittar presenter. 
 
Har handlat på mig några riktiga godingar som åtminstone jag är nöjd med, sen om dom som ska ha grejerna är det eller ej är ju deras problem haha. Vissa saker vill jag ha själv faktiskt men jag får allt le och se glad ut medan jag ger bort dom istället ;) 
 
Köpte faktiskt bara en sak till mig själv, en ny almanacka. Är helt exalterad, dör verkligen snyggdöden över den. Så himla perfekt. 
 
 
Hittade även mängder med saker som jag skulle kunnat samla på mig till dagen då jag säger tack och adjö till mitt rum och flyttar till eget, men det är trotts allt ett par år dit så jag får allt hålla fingrarna i styr ett tag till. Självklart kommer jag handla småsaker i förebyggande syfte så att inte alla kostnader kommer på en gång när dagen väl kommer men jag kanske inte behöver 100 bäddset liksom...
 
(Har eventuellt, men bara eventuellt lite spännande saker på gång så därför behöver jag hålla lite i dom pengar jag har.)
 
Men åter till julklappsshoppingen, nu kan jag bara strosa omkring i butiker om jag skulle vilja och hittar jag något som jag verkligen tycker att någon borde få så kan jag köpa det, men som sagt annar är jag egentligen klar! Skönt. 

24 november

 
 
Idag är det exakt en månad kvar till julafton!
(jag vet att bilden inte får plats riktigt men äsch )
 

Låg bloggstatus

Ja, precis som rubriken lyder så ligger bloggen lite nere just nu på grund av tidsbrist.
 
Har t.ex. grejat med lite saker i stallet inför vintern (satt för råttornas kryphål) så att jag får ha mina grejer i fred från skadedjuren. Har ingen lust med sönderbitna täcken eller objudna gästar bland fodret. Har visserligen (hur sjutton stavas det?) lock och påsar på/runt allt men det har ju fortfarande inga garantier för att det håller råttorna borta.
 
Confessions då:
- I fredags såg jag min första fotbollsmatch på TV, Sverige - Portugal.
- Idag såg jag min andra, samma lag, ifall någon skulle missat att det var hemmamatch idag liksom... 
- Jag fick VG på mitt naturkunskapsprov som jag la ner max 3 timmar på att plugga till för att jag inte fattade någonting, uppenbarligen gick några saker in trotts allt hähä.
- Jävligt trött på skolan. 
 
På Norman fronten rullar allting på med promenader och vardagliga sysslor. Dock har vi tagit en kort paus från linimentet jag ska använda på senan då huden börjat flaga och reagera på det. Han har gått helt utan ett par dag nu och bara fått vila benet lite. Tvättade helt rent i förrgår för att få bort allt som ev. satt kvar i pälsen. 
 
22/11
På fredag ska jag till läkaren för en undersökning, mer om det senare. 
På fredag ska jag klippa mig för första gången på ett par år.
På fredag, om det blir tid över, så kommer jag uppgradera mig till en ny telefon. 
 
Jag väntar fortfarande på mitt paket från hööks. 
 
hmm, det var nog allt jag hade att säga just nu. Peace. 
 
 
Instagrambilder från i lördags.
 

Fredag = ledig

Nu under höstterminen så har jag inga lektioner schemalagda på fredagar. Hur underbart? Imorse gick jag upp vid 5.45 för att komma iväg skapligt till stallet (våga vägra sovmorgon). Mamma och pappa skulle nämligen till Linköping och kolla lite på julklappar och eftersom vår hund inte kan vara ensam så behövde jag vara hemma senast 11. Men imorse flöt allt på ovanligt bra och jag var hemma redan vid halv 10 tiden.
 
Så jag, mamma och pappa hann med en sväng till fårhagen för att låta Theo springa av sig lite. mysigt.
 
Senare ska jag städa lite och sen väntar en längre promenad med hundet innan jag ska åka och ta in och fodra hästarna. Sen väntar Idolkväll med me, myself and I. Grejt. 
 
 
 
 

Mot stallet

Dax att dra till stallet och släppa ut Norman och fodra hästarna :) 

 
 
 

sommaren 2013

Älskar bilden, måste bara få dela med mig av den!
 
Bästa vän och Theo 
 
 

New in

Idag tog jag en snabbis till sharpman för att inhandla ett tjockare stalltäcke till vintern. Sharpmans egna såklart, bättre passform till Norman har jag inte hittat i täckesväg, helt underbara. Har 3 täcken från Sharpman sen tidigare som alla är marinblå, så för omväxlingens skull så tog jag ett svart stalltäcke idag haha. 
 
Norman har i vanliga fall 105 i täcke, dessa brukar oftast sitta helt crapy i halsen då han är ovanligt smal och trång över bogen, men i Sharpmans täcken drar han 115 och halsen är fortfarande perfekt. Älskar att han drar storleken större i dessa då jag får lite längre täcke som går ner mer över rumpan  på honom så han slipper frysa ;)
 
Dessa täcken har jag sen tidigare:
1 stalltäcke i 300 g
1 regntäcke 100 g 
1 vintertäcke med hals 300 g
+ detta stalltäcke med 400 g
 
så nu har jag alla i denna kollektionen haha, det kallar jag en trogen kund!
 
Täcket satt  i varje fall som en smäck och jag är helnöjd, nu kommer han sova gott i vinter.
 
 
 
 
Väntar även på ett paket som borde komma på måndag eller tisdag, spännande.

Dag 2

Dag 2 utan godis, skulle varit dag 3 men jag misslyckades redan första dagen haha. Men gör om, gör rätt. Så nu är jag som sagt inne på dag 2 och jag har inget sötsug alls idag. 
 
Nästa steg blir att minska mina portioner, dom är waaaaay to big right now och jag måste lära mig innebörden av ordet lagom. Men jag ska fixa det här. 
 
Jag har nyligen sagt upp mitt gymkort som jag nu haft i snart ett år. På 365 dagar har jag kanske nyttjat 30 av dom, pinsamt men sant. Tiden räckte helt enkelt inte till och motivationen slocknade efter ett tag när jag inte såg några resultat trotts hårt arbete. 
 
I somras hade jag 2 veckor på mig innan sommarjobbet skulle hoppa igång, då passade jag på att gå en promenad på 1 mil varje dag, efter redan 2 veckor såg jag och kände märkbar skillnad på kroppen. Därför känns ett gymkort så himla onödigt, jag har ju gratis gym utanför dörren som dessutom är en betydligt trevligare miljö än ett svettigt gym. 
 
Nu finns det ingen återvändo, 10 kilo ska vara borta innan studenten i sommar. shoot!
 
  

12 november

Frukost
1 risifrutti
1 skiva mörkt bröd med skinka och ost
 
Lunch
Potatis (2 st) med fläsk (3 st) och löksås
Blomkål, gurka och tomat, 1 glas multivitamin.
 
Middag
Nudlar 
2 skivor mörkt bröd med vitlökssmör
1 glas mjölk
 
(visste ni att på en skiva ost går det 16 skivor skinka? galet) 
 
  
Lunch med farmor och kvällsmys med ponnyn

Time to change

För två år sen var jag ganska nöjd med mina 30 förlorade kilon och jag mådde väldigt bra, nu har jag gått upp en del i vikt sen dess pga att jag slutade rida regelbundet, och fått körkort såklart. 
 
Men nu är jag trött på att undvika min egen spegelbild och tänker faktiskt ta tag i hälsan igen. Därför, tänker jag, jenny, sluta med godis från och med nu för att bli av med mitt vidriga sötsug. Tänker därför börja skriva upp vad jag äter varje dag och min träning, till hjälp kommer jag ta bloggen. 
 
 
 

Motivation

Känns kul att äntligen känna lite motivation till att blogga igen. Eller egentligen är det inte skrivandet som är intressant, däremot gillar jag att få vissa er mina bilder. Kameran har legat på hyllan länge nu och bara samlat damm. Inte haft något intresse alls för att fota på evigheter.
 
Rensade kameran i samband med att jag köpte min nya dator och det fanns mängder av bilder sen förra sommaren i den. Så den har i stort sett legat i sin väska sen dess, men nu har den äntligen fått vakna till liv igen och det beror helt och hållet på att jag läser foto igen, visserligen bara som IV val utöver vård- och omsorgs grejerna men det är ändå den kursen jag skulle fått på min förra skola (media) men som liksom aldrig kom igång vilket bidrog med att jag valde att hoppa av.
 
Så det känns kul att kunna få den chansen igen, att göra det jag älskar.
 
 
 
 

 

Theo 11 november

 
 
 
 
 
 
 
Älskar bilderna jag fick på buset idag. 
Helt underbart ljus.
 
 

kvällsbus med en saknad vän ♥

 
Älskade Lexie 
 

Mina lånehästar

 
Här är två bilder på hästarna jag fått låna som sällskap till Norman, båda ska på inridning i vår så dom är kvar hos mig tills dess :)
 
Är helt kär i dom, världens mysigaste isisiar 
 

Loppfrö/physylliumfrö

Norman har under de senaste 2 åren råkat ut för lite dålig mage efter att han kommit in från betessäsongen och börjat få hö regelbundet och så även i år. Så idag tog jag en sväng till granngården igen för att köpa loppfrö, glömde nämligen det igår... hur man nu lyckas glömma 1 av 2 saker vet jag inte riktigt men det gjorde jag iallafall haha. 
 
så här står det iallafall om loppfrö på steneberg.se
 
 
 
Loppfrö mot diarré

Många hästar drabbas av diarré och vätskerinn i samband med avföring. Det troliga är att magstörningar beror på flera olika faktorer som t.ex. bakterier, mögel, sand, jord, förorenat vatten m.m. Detta är inte ovanligt vid utfodring med ensilage. Hö kan se jättebra ut men innehålla mycket bakterier vilket inte syns. Psykiska faktorer kan också spela in. Somliga hästar har ett mera lättpåverkat psyke än andra och kan reagera ”genom magen”. Tänk efter vad det är som påverkar hästens mage negativt. Det är viktigt att man försöker ge hästen rätt förutsättningar att må bra och fundera över om det är nåt i hästens miljö och/eller i foderstaten som kan förändras. Pröva loppfrönas verkan. Många hästar blir bra med loppfröbehandling. Vätskerinn behandlas likadant som vid misstanke om sandkolik.  Sand i tarmen kan ge friktionsskador på tarmslemhinnan med tarmslemhinneinflammation som följd.

Givan

Loppfrö kan användas kontinuerligt. Många hästar lever i sådan miljö att de dagligen får i sig sand eller grus. Bästa sättet att ge hästen loppfrö är att det blandas i en fuktig kraftfoderblandning alldeles innan utfodringen. Om blandningen får bli stående över dagen blir hela blandningen klistrig. Det är onödigt och krångligt att blöta upp fröet separat före inblandning i fodret såvida inte särskilda skäl föreligger. Om det är omöjligt att ordna med inblandning strax före serveringen är näst bästa alternativet at blanda i loppfröet redan från början.

Dosering

Till stor häst rekommenderas 2 dl 2 gånger dagligen i minst 10 dagar vid misstänkt eller konstaterad sandkolik. Givor på 5 dl 2 ggr. dagligen förekommer och allt deremellan ner till 2 - 1 dl. Om man tror att hästen efter en tids behandling fått ut det mesta av sanden som orsakar problem kan man fortsätta med t.x. 1 dl 2 ggr dagligen eller 1 dl/dag beroende på sandintag och storlek på häst. Det finns inga absoluta rättesnören vad det gäller doseringar eftersom det är fråga om bedömning från fall till fall. Man får gå efter observationer och sunt förnuft. Att fortsätta en vecka - 10 dagar att ge loppfrö efter att hästen inte längre har möjlighet att dra i sig sand, som t.e.x när det är frost eller snö, eller när gräset är långt nog, får anses vara en bra idé. Många hästar får loppfrö året om, vanligen 1 dl om dagen för att förebygga sandkolik. Tillgång på bete, väderlek, jordmån och hästens benägenhet att "pilla i backen" spelar en stor roll för doseringen.

 
 
 
 

Granngården

Tog en sväng till Granngården idag för att inhandla lite nytt liniment (Radital) som min vetrinär rekomenderade. Norman har nämligen fått en senskada på vänster fram efter att han busade, med unghästarna jag har, hemma i hagen.
 
Det har gått lite över 2 månader sedan skadan uppstod och vetrinären trodde att han kunde vara bra till jul om vi har tur. Men jag har ingen brådska och tänker låta det ta den tid det tar att läka ordentlig.
 
 

4 november

 
 
Två bilder på Norman från idag :)
 
 
 

Presentation Selma, Majken & Iris

Selma, Majken & Iris fick jag av min bästaste vän Maria i födelsedagspresent då min kanin (sen 9 år) gick bort.
 
Fabian (♥) dog i februari och jag hämtade hem mina pinglor i april har jag för mig. Köpte marsvinen privat så fick välja ut vilka jag ville ha själv. Majken, min albino fick jag "på köpet" just för att hon är albino.
Jag tackar för det då hon är helt underbar och den av dom som har störst personlighet.
 
Dom har hjälpt mig enormt mycket med sorgen efter Fabian och jag hoppas på att få många år tillsammans med dom framöver 
 
Selma
 
Iris
 
Majken
 

Presentation Theo

 
Theo är min Flatcoated Reteriver kille på snart 6 år. Jag har inte haft honom så länge, tror vi är inne på 3:e månaden nu. Han tillhörde en av mina bästa vänners familj förut men de valde att omplacera honom till mig, det endast pga att han krävde mer uppmärksamhet än de kunde ge honom. Han var ganska så "dampig" när vi fick hem honom och nu är han en helt annan hund, lugn och sansad.
 
Han är helt underbar, alltid så fruktansvärt glad och så himla vänlig och kärleksfull. Jag skulle nog säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Theo och jag har klickat sen dag ett och han lämnar knappt min sida när jag är hemma. I början låg han och ylade så fort jag åkte hemifrån haha. Han älskar att bada och goes totally crazy när han ser vatten. Han älskar sin orangea aport leksak så på bilden ovan finns alla hans favoritsaker med, vatten, matte och "pinnen".
 
Vänligare hund får man nog leta efter 
 
 
 

Presentation Norman

 
 
Norman
född-93
valack
115 cm 
Dansk import
Isabell
 
Norman har varit i mina ägor i 2,5 år men vi har spenderat sammanlagt 7 år tillsammans. Vår historia började med att jag helt enkelt blev tillfrågad om jag ville ta hand om honom då hans förra ägare tränade och tävlade sin dåvarande D-ponny, och därmed inte hade tid över till honom. Kan inte säga annat än att jag är glad över att så var fallet då det blev början på en enorm vänskap som bara växt sig allt starkare med åren.
 
Han är lugnet själv, har dock hört att han varit en riktig buse på yngre dar, idag är han raka motsatsen, en rejäl klippa och hur trygg som helst. Han är ett riktigt matvrak och kopplar helt bort hjärnan och omvärlden såfort han hör något prassla haha. 
 
Jag får ofta frågan varför jag köpte en B-ponny.
Svaret är enkelt: Han är min allra bästa vän 
 
 

RSS 2.0