Loppfrö/physylliumfrö

Norman har under de senaste 2 åren råkat ut för lite dålig mage efter att han kommit in från betessäsongen och börjat få hö regelbundet och så även i år. Så idag tog jag en sväng till granngården igen för att köpa loppfrö, glömde nämligen det igår... hur man nu lyckas glömma 1 av 2 saker vet jag inte riktigt men det gjorde jag iallafall haha. 
 
så här står det iallafall om loppfrö på steneberg.se
 
 
 
Loppfrö mot diarré

Många hästar drabbas av diarré och vätskerinn i samband med avföring. Det troliga är att magstörningar beror på flera olika faktorer som t.ex. bakterier, mögel, sand, jord, förorenat vatten m.m. Detta är inte ovanligt vid utfodring med ensilage. Hö kan se jättebra ut men innehålla mycket bakterier vilket inte syns. Psykiska faktorer kan också spela in. Somliga hästar har ett mera lättpåverkat psyke än andra och kan reagera ”genom magen”. Tänk efter vad det är som påverkar hästens mage negativt. Det är viktigt att man försöker ge hästen rätt förutsättningar att må bra och fundera över om det är nåt i hästens miljö och/eller i foderstaten som kan förändras. Pröva loppfrönas verkan. Många hästar blir bra med loppfröbehandling. Vätskerinn behandlas likadant som vid misstanke om sandkolik.  Sand i tarmen kan ge friktionsskador på tarmslemhinnan med tarmslemhinneinflammation som följd.

Givan

Loppfrö kan användas kontinuerligt. Många hästar lever i sådan miljö att de dagligen får i sig sand eller grus. Bästa sättet att ge hästen loppfrö är att det blandas i en fuktig kraftfoderblandning alldeles innan utfodringen. Om blandningen får bli stående över dagen blir hela blandningen klistrig. Det är onödigt och krångligt att blöta upp fröet separat före inblandning i fodret såvida inte särskilda skäl föreligger. Om det är omöjligt att ordna med inblandning strax före serveringen är näst bästa alternativet at blanda i loppfröet redan från början.

Dosering

Till stor häst rekommenderas 2 dl 2 gånger dagligen i minst 10 dagar vid misstänkt eller konstaterad sandkolik. Givor på 5 dl 2 ggr. dagligen förekommer och allt deremellan ner till 2 - 1 dl. Om man tror att hästen efter en tids behandling fått ut det mesta av sanden som orsakar problem kan man fortsätta med t.x. 1 dl 2 ggr dagligen eller 1 dl/dag beroende på sandintag och storlek på häst. Det finns inga absoluta rättesnören vad det gäller doseringar eftersom det är fråga om bedömning från fall till fall. Man får gå efter observationer och sunt förnuft. Att fortsätta en vecka - 10 dagar att ge loppfrö efter att hästen inte längre har möjlighet att dra i sig sand, som t.e.x när det är frost eller snö, eller när gräset är långt nog, får anses vara en bra idé. Många hästar får loppfrö året om, vanligen 1 dl om dagen för att förebygga sandkolik. Tillgång på bete, väderlek, jordmån och hästens benägenhet att "pilla i backen" spelar en stor roll för doseringen.

 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0